TIMMEREN AAN BIODIVERSITEIT....

EN EEN CIRCULAIRE WERELD

Image
In samenwerking met
Image

Van restanthout tot fonkelnieuwe bijenwoning!

Imkerschool organiseert incidenteel, samen met partners en aanbieders van restanthout, workshops "bijenkast timmeren". Cursisten timmeren dan letterlijk aan meer biodiversiteit. Uit restanthout werden zo sinds 2015 tientallen fonkelnieuwe bijenkasten geboren die inmiddels onderkomen bieden aan miljoenen bijen in Noord Holland. 

Kortom: wij kunnen restanthout zeer goed gebruiken! Gun uw restanthout een tweede leven als onderkomen voor een nieuw bijenvolk en bevorder daarmee de biodiversiteit in de polder of de stad. 

Zodra voldoende restanthout is verzameld organiseren we een workshop waarbij cursisten leren hoe ze een eigen bijenkast kunnen bouwen. De aankomend imker gaat naar huis met een complete bijenkast inclusief bouwtekening om verder mee aan de slag te gaan.

Kortom: de workshop is opgezet vanuit de circulaire cradle-to-cradle gedachte en splinternieuwe bijenkasten worden geboren uit resthout dat ter beschikking wordt gesteld door bedrijven of particulieren.

e workshops worden zeer enthousiast en positief beoordeeld door cursisten, meewerkende bedrijven en diverse media. Infomatie: info@imkerschool.nl of bel: 06-52346380 

Circulaire imkers timmeren aan biodiversiteit!

Imkers zijn van nature al aardig circulair. Afval bestaat niet en alles wat uit een bijenwoning komt wordt hergebruikt. De donkere oude raat wordt dan ook omgesmolten en van de plakkerige propolis wordt zalf of vernis gemaakt. Ook bijenwoningen kunnen volledig cradle-to-cradle worden gefabriceerd! Partners en cursisten van Imkerschool dragen ook daarmee een steentje bij aan de circulaire economie.


WIST U DAT.......

IMKERS AL BEHOORLIJK CIRCULAIR ZIJN

Van oude raat naar heldere bijenwas

Oude gebruikte donkere raat wordt door middel van een zonnewassmelter weer omgesmolten tot heldere was waarmee de basis wordt gelegd voor nieuwe raten of allerlei producten op basis van bijenwas.

Van gebruikt hars naar vernis

Bijen gebruiken een tere harsachtige substantie om hun woning te beschermen, genaamd propolis ('voor de stad'). Bij het schoonmaken van de woning en gereedschap komt veel propolis los. Propolis is vanwege beschermende eigenschappen een prima basis voor gezonde zalfjes, maar ook voor een natuurlijk vernis om de bijenkasten te beschermen tegen weersinvloeden.

Van 'oud hout' naar duurzame bijenwoning

Van nature wonen bijen in holle bomen. Aangezien er weinig holle bomen voorkomen is een houten bijenkast de meest natuurlijke omgeving voor een bijenvolk. Bij voorkeur wordt gebruik gemaakt van duurzame houtsoorten zoals Red Cedar, dat veel wordt toegepast in de bouw. Uw sloop-en bouwafval kan voor imkers nog van grote waarde zijn.

Karretje

De winkelwagen is leeg